ZAMONAVIY URBANIZATSIYA EKOLOGIYASINI GIGIYENIK BAHOLASH - Xajimatov , Ravshanbek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy urbanizatsiya jarayonlarining ekologik va gigiyenik jihatlarini chuqur tahlil qilishga alohida e’tibor qaratilgan. Bugungi kunda shaharlarning kengayishi, transport vositalarining ko‘payishi, sanoat korxonalarining zichlashuvi hamda aholi sonining ortib borishi natijasida atrof-muhitning ifloslanishi, atmosfera havosining sifati va tabiiy resurslardan foydalanish darajasi jiddiy o‘zgarishlarga uchramoqda. Shahar ekologiyasini gigiyenik baholash inson salomatligiga ta’sir etuvchi omillarni aniqlash, ekologik xavfsizlikni ta’minlash hamda barqaror rivojlanish strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ahamiyat kasb etadi. Maqolada urbanizatsiya sharoitida gigiyena me’yorlariga rioya etish, yashash hududlarining sanitariya holatini yaxshilash, chiqindilarni qayta ishlash va yashil hududlarni kengaytirish kabi omillar ilmiy asosda tahlil etiladi. Shuningdek, zamonaviy monitoring tizimlari, ekologik nazorat mexanizmlari va innovatsion texnologiyalar yordamida urbanizatsiya muhitining gigiyenik bahosi aniqlanadi. Tadqiqot natijalari ekologik xavfsiz, sog‘lom va barqaror shaharsozlik siyosatini shakllantirishda amaliy ahamiyatga ega.