FRАZЕОLОGIK LISОNIY MАNZАRАDА “QO‘L” KОMPОNЕNTINING MЕTАFОRIK INTЕRPRЕTАTSIYASI VА RАMZIY MА’NОLАRI - Umarjonova , Go‘zal (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada somatik frazeologik birliklar (SFB) tizimida “qo‘l” (Hand) komponentining tutgan o‘rni, uning lingvistik xususiyatlari va kognitiv modellari nemis, rus va o‘zbek tillari misolida qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqotda inson tana a’zolari nomlari bilan bog‘liq iboralarning lisoniy manzaradagi iyerarxiyasi statistik ma’lumotlar asosida yoritilgan. Xususan, “qo‘l” komponentining inson faoliyati, ruhiy holati va ijtimoiy munosabatlaridagi metaforik interpretatsiyasi hamda ramziy ma’nolari ochib beriladi. Maqolada somatizmlarning nafaqat milliy-madaniy xususiyatlari, balki ularning umuminsoniy (universal) xarakteri hamda “Qutadgu bilig” asari misolida tarixiy ildizlari tahlilga tortilgan.