MUSIQA VOSITASIDA O‘RTA SINF O‘QUVCHILARINI MILLIY RUHDA TARBIYALASHNING ILMIY-NAZARIY ASOSLARI - E.B.Qobilova (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada musiqaning o‘rta sinf o‘quvchilarini milliy ruhda tarbiyalashdagi ilmiy-nazariy asoslari tahlil qilinadi. Musiqa o‘quvchilarning estetik va ma’naviy rivojlanishida samarali vosita sifatida ta’kidlanadi. O‘rta sinf o‘quvchilari psixologik jihatdan musiqaga sezgir bo‘lib, milliy qadriyatlarni o‘zlashtirishga mos davrda bo‘ladi. Milliy ruhni tarbiyalash vatanparvarlik, milliy an’ana va urf-odatlarga hurmatni shakllantirishni nazarda tutadi. Maktab musiqasi xalq qo‘shiqlari va milliy cholg‘u asboblari orqali milliy ongni rivojlantiradi.Musiqa darslarida ijro, kuylash va musiqiy o‘yinlar o‘quvchilarning hissiy va ijtimoiy ko‘nikmalarini mustahkamlaydi. Pedagogik tadqiqotlar musiqaning estetik, axloqiy va tarbiyaviy funksiyalarini tasdiqlaydi. O‘quvchilarga milliy va zamonaviy musiqiy tajribani uyg‘unlashtirish imkoniyatlari berilishi muhimdir. Shu jarayon o‘quvchilarda milliy g‘urur, vatanparvarlik va madaniy merosni qadrlash tuyg‘ularini shakllantiradi. Ushbu maqola musiqaning o‘rta sinf o‘quvchilarini milliy ruhda tarbiyalashdagi ilmiy va amaliy ahamiyatini ko‘rsatadi.