UMUMTA’LIM MAKTABLARIDA BOSHLANG’ICH SINF O‘QUVCHILARI SALOMATLIGINI SHAKLLANTIRUVCHI TURMUSH TARZI OMILLARINI GIGIYENIK BAHOLASH - Jo‘rayev , Botirbek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada umumta’lim maktablarida boshlang‘ich sinf o‘quvchilari salomatligini shakllantiruvchi turmush tarzi omillari gigiyenik jihatdan baholangan. Tadqiqot Andijon viloyati Buloqboshi tumanidagi 26-umumta’lim maktabida 1-4-sinfda tahsil olayotgan 110 nafar o‘quvchi ishtirokida o‘tkazilgan. Tadqiqot davomida jismoniy faollik, ovqatlanish tartibi, shaxsiy gigiyena, dam olish rejimi hamda o‘quv muhitining sanitariya-gigiyenik sharoitlari o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, o‘quvchilarda jismoniy faollik yetarli emas, ovqatlanish tartibida nomuvofiqliklar mavjud, bo‘sh vaqt esa asosan passiv mashg‘ulotlar bilan o‘tkaziladi. Maktab muhiti va o‘quv yuklamalarining gigiyenik me’yorlarga to‘liq mos emasligi bolalar sog‘lig‘iga salbiy ta’sir ko‘rsatmoqda. Tadqiqot natijalari sog‘lom turmush tarzini shakllantirish, gigiyenik tarbiya ishlarini kuchaytirish va maktab muhitini sog‘lomlashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqish uchun ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.