SUV RESURSLARINI BOSHQARISH MEXANIZMLARINI TAKOMILLASHTIRISH ASOSIDA QISHLOQ XO‘JALIGI SAMARADORLIGINI OSHIRISH - To‘ychiyev , Otabek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Bugungi kunda suv resurslarini oqilona boshqarish qishloq xo‘jaligi mahsuldorligini oshirishda hal qiluvchi ahamiyatga ega bo‘lib, ayniqsa suv tanqisligi hosildorlik va iqtisodiy rivojlanishni cheklab qo‘yayotgan qurg‘oqchil va yarim qurg‘oqchil hududlarda bu masala yanada dolzarb hisoblanadi. Natijada suv resurslarining sezilarli darajada yo‘qotilishi, ishlab chiqarish samaradorligining pasayishi va ijtimoiy-iqtisodiy daromadlarning kamayishi kuzatilmoqda. Ushbu maqola suv resurslarini boshqarishdagi mavjud muammolarni o‘rganadi, ilg‘or sug‘orish texnologiyalari, siyosat islohotlari va institutsional asoslar kabi innovatsion mexanizmlarni o‘rganadi va ularning qishloq xo‘jaligi samaradorligini oshirishdagi samaradorligini baholaydi. Tadqiqot miqdoriy tahlilni modernizatsiya qilingan suvni boshqarish suv taqsimotini optimallashtirish, yo‘qotishlarni kamaytirish va oxir-oqibat hosildorlik va fermer xo‘jaliklarining daromadlarini qanday oshirishi mumkinligini aniqlash uchun qo‘llaydi.