BIZNES BARQARORLIGINI TAʼMINLASHDA ICHKI NAZORAT TIZIMINING AHAMIYATI - Mexmonaliyev , Ulugʻbek (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada biznes barqarorligini taʼminlashda ichki nazorat tizimining oʻrni va ahamiyati chuqur tahlil qilinadi. Ichki nazoratning asosiy vazifalari, risklarni boshqarish, firibgarlikning oldini olish, moliyaviy hisobotlarning ishonchliligini oshirish bilan bir qatorda korporativ boshqaruvni mustahkamlashga katta hissa qoʻshadi, ushbu jihatlar tadqiqot davomida xalqaro standartlar — COSO, ISO 31000 va MHXS asosida ichki nazorat tizimini rivojlantirish zarurligi bilan asoslab beriladi. Shuningdek, amaliyotda uchrayotgan muammolar va ularning yechimlari jadval koʻrinishida tahlil qilinib, nazorat tizimini takomillashtirishga doir taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Natijalar ichki nazoratning samarali tashkil etilishi kompaniya barqarorligi, raqobatbardoshligi va investitsion jozibadorligini sezilarli oshirishini koʻrsatadi.