EMPATIYADAN YECHIMGACHA: DIZAYN FIKRLASH ORQALI BOLALARDA IJTIMOIY MAS’ULIYATNI TARBIYALASH - Valiyeva , Nargiza (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqola boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida dizayn fikrlash metodologiyasini qo‘llash orqali empatiya, ijtimoiy mas’uliyat, jamoaviy hamkorlik va muammoli vaziyatlarni hal qilish ko‘nikmalarini rivojlantirish masalasini o‘rganadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, dizayn fikrlash jarayoni o‘quvchilarning kreativ fikrlashini va tanqidiy tafakkurini mustahkamlashda samarali vosita hisoblanadi. Shu bilan birga, STEAM darslari kontekstida dizayn fikrlash elementlarini integratsiya qilish o‘quvchilarning abstrakt bilimlarini konkret modellarga aylantirish, o‘zaro hamkorlikda faol qatnashish va ijtimoiy mas’uliyatni oshirish imkoniyatlarini sezilarli darajada kuchaytiradi. Mazkur yondashuv boshlang‘ich ta’limda pedagogik innovatsiyalarni amaliyotga tadbiq etishda va o‘quv jarayonini shaxsga yo‘naltirilgan, refleksiv va interaktiv muhitga aylantirishda dolzarb ekanligi tasdiqlandi.