BO‘LAJAK PEDAGOGLARNING TARBIYAVIY FAOLIYAT KOMPETENTLIGINI RIVOJLANTIRISHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Orziqulov , Xusnidin (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada bo‘lajak pedagoglarning tarbiyaviy faoliyat kompetentligini rivojlantirishning nazariy va amaliy asoslari tahlil qilinadi. Kompetensiyaviy yondashuv asosida tarbiyaviy ishlarni tashkil etishning samarali mexanizmlari, pedagogik shart-sharoitlar hamda innovatsion metodlarning ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijasida bo‘lajak o‘qituvchilarning kasbiy tayyorgarligida tarbiyaviy kompetentlikni shakllantirish modelini takomillashtirish bo‘yicha takliflar ishlab chiqilgan. Tarbiyaviy ishlarini tashkil etish masalasi o‘qituvchining mehnat faoliyatida malga oshirilishi zarur bo‘lgan ishlar samarasi va uning o‘ziga xosligi, olimlarning bu boradagi fikr mulohazalari atroflicha bayon etilgan. Mazkur mavzu bugungi kunda taʼlim tizimining eng dolzarb masalalaridan biri boʻlib, u pedagogiklarni har tomonlama yetuk va maʼnaviy barkamol avlodni tarbiyalashga tayyorlashning pedagogik imkoniyatlarini nazariy va amaliy jihatdan oʻrganishga qaratilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi bo‘lajak pedagoglarning tarbiyaviy faoliyat kompetentligini rivojlantirishning pedagogik shart-sharoitlari va samarali mexanizmlarini aniqlash, yosh oʻqituvchilarda maʼnaviy-axloqiy qadriyatlarni singdirish, milliy va umuminsoniy qadriyatlar ruhida tarbiyalash, shuningdek, pedagogik kompetensiyalarini rivojlantirishga xizmat qiladigan samarali metod va texnologiyalarni aniqlash, boʻlajak oʻqituvchilarning kasbiy tayyorgarligini oshirishda maʼnaviy-maʼrifiy ishlar mazmuni va tamoyillari, bu ishlarni tashkil etishda innovatsion yondashuvlar, maʼnaviy-psixologik shart-sharoitlarni yaratish va samaradorligini taʼminlashga qaratilgan. Shuning uchun boʻlajak oʻqituvchilar nafaqat oʻquv fanlarini oʻrgatuvchi, balki maʼnaviy yetuk, maʼrifatli va tarbiyaviy jihatdan bilimdon shaxs sifatida shakllanishi zarur, mavzu doirasida oʻqituvchilarning sinfdan tashqari va maktabdan tashqari tarbiyaviy ishlarni tashkil etishdagi pedagogik mahorati, ota-onalar va jamoatchilik bilan hamkorlikda ishlash usullari, shuningdek, madaniyat va sanʼat imkoniyatlaridan tarbiya jarayonida foydalanish kabi masalalar tahlil etiladi.