SHARQ UYG‘ONISH DAVRIDAGI “USTOZ–SHOGIRD” AN’ANALARINI ZAMONAVIY TA’LIM TIZIMIGA INTEGRATSIYA QILISHNING PEDAGOGIK IMKONIYATLARI - Raxmanova , Nigora (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada Sharq uyg‘onish davrida shakllangan “ustoz–shogird” an’analarining ta’lim jarayonidagi qadriyatlari va ularning zamonaviy pedagogik kontekstdagi qo‘llanilishi imkoniyatlari tahlil qilingan. Ustoz va shogird munosabatlari orqali bilimni uzatish, ma’naviy va etik tarbiyani shakllantirish, shogirdlarni mustaqil fikrlash va ijodiy yondashuvga o‘rgatish mexanizmlari ilmiy tahlil asosida ko‘rib chiqilgan. Maqolada an’anaviy ta’lim metodlari va zamonaviy ta’lim texnologiyalari integratsiyasi imkoniyatlari, innovatsion pedagogik yondashuvlar orqali ta’lim samaradorligini oshirish yo‘nalishlari ochiqlandi. Shuningdek, maqolada “ustoz–shogird” tizimidagi interpersonal munosabatlar, bilish jarayonining transdisciplinar xususiyati va intellektual merosni saqlashga qaratilgan pedagogik modellar tahlili berilgan.