JAHONNING YETAKCHI MAMLAKATLARIDA INVESTISIYALARNI XALQARO LIZING ASOSIDA MOLIYALASHTIRISHNING O‘ZIGA XOS JIHATLARI - Urazaliyev , Bekzod (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada xorijiy investitsiyalarni moliyalashtirishda xalqaro lizingning iqtisodiy mohiyati, afzalliklari va milliy iqtisodiyot rivojidagi o‘rni batafsil yoritilgan. Lizing mexanizmlari orqali investitsiyalarni jalb qilish imkoniyatlari, rivojlangan mamlakatlarning tajribasi va ularning milliy iqtisodiyotga tatbiq etish strategiyalari tahlil qilingan. Maqolada xalqaro lizingning ustuvor tarmoqlarda neft va gaz, kimyo sanoati, transport, energetika, qurilish, telekommunikatsiya va qishloq xo‘jaligi sohalarida qo‘llanilishi, shuningdek, turizm va yuqori texnologiyalarni rivojlantirishga ko‘rsatadigan ta’siri yoritilgan. Maqola shuningdek lizingning iqtisodiy samaradorligi, kichik va o‘rta biznesni rivojlantirishdagi roli, ish o‘rinlarini yaratish, korxonalarning eskirgan ishlab chiqarish quvvatlarini yangilash, texnik qayta qurollantirish va eksport salohiyatini oshirish imkoniyatlariga alohida e’tibor qaratadi. Xorijiy investorlarga yaratilgan soliq va moliyaviy imtiyozlar, kafolatlar va investitsion muhitni yaxshilash mexanizmlari xalqaro lizingni yanada samarali qilishdagi muhim omillar sifatida ta’kidlangan. Shu bilan birga, maqolada rivojlangan mamlakatlar lizing bozorining statistik ko‘rsatkichlari, xalqaro tashkilotlar faoliyati va ularning milliy qonunchilik bilan integratsiyasi tahlil qilingan. Bu esa O‘zbekiston sharoitida xalqaro lizing mexanizmlarini kengroq joriy etish va milliy iqtisodiyotning ustuvor tarmoqlarini rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga imkon beradi.