TA’LIM JARAYONIDA TABAQALASHGAN YONDASHUV VA UNING O‘QUVCHI FAOLLIGINI RIVOJLANTIRISHDAGI O‘RNI - Boltaboyev , Mirvohid (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqola ta’lim jarayonida tabaqalashgan yondashuvning nazariy va amaliy jihatlarini chuqur tahlil qiladi hamda uning o‘quvchilar faoliyatini rivojlantirishdagi o‘rni va samaradorligini o‘rganadi. Maqolada tabaqalashgan yondashuv konsepsiyasi pedagogik nazariyalar, ta’lim metodologiyalari va zamonaviy ta’lim psixologiyasi nuqtai nazaridan ko‘rib chiqiladi. Tahlil jarayonida o‘quvchilarning individual qobiliyatlari, bilish darajalari va o‘rganish ehtiyojlari asosida darslarni stratifikatsiyalashning pedagogik ahamiyati aniqlanadi. Shu bilan birga, maqolada tabaqalashgan yondashuvning o‘quvchi faolligini oshirish, motivatsiyani mustahkamlash va bilimlarni chuqurroq o‘zlashtirishdagi roli ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot natijalari o‘quv jarayonini optimallashtirish va innovatsion pedagogik metodlarni joriy etish imkoniyatlarini ochib beradi. Shuningdek, maqolada tabaqalashgan yondashuvni ICAP modeli hamda differensiatsiyalashgan ta’lim konsepsiyasi bilan integratsiyalash imkoniyatlari yoritilib, o‘quvchilarning kognitiv, emotsional va xulqiy faolligini kompleks rivojlantirish mexanizmlari asoslab beriladi. Tadqiqot doirasida stratifikatsiyalangan dars tuzilmasi, diagnostik baholash va reflektiv monitoring vositalarining o‘quv natijalariga ta’siri tahlil qilinadi. Olingan ilmiy xulosalar tabaqalashgan yondashuvni amaliy pedagogik jarayonga samarali joriy etish bo‘yicha metodik tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi hamda ta’lim sifatini oshirishning nazariy-metodologik asoslarini boyitadi.