QANDLI DIABETDA HbA1c KO‘RSATKICHINING KLINIK AHAMIYATI - Fayzullayeva, Yulduzxon; Yusupova , Maftuna (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu maqolada qandli diabetda HbA1c ko‘rsatkichining klinik ahamiyati tahlil qilinadi. HbA1c glyukoza bilan gemoglobinning bog‘lanish darajasini aks ettirib, so‘nggi 2–3 oy davomida o‘rtacha glikemik nazoratni baholash imkonini beradi. Maqolada HbA1c ning patofiziologik asoslari, o‘lchash usullari va natijalarni talqin qilish mezonlari yoritiladi. Shuningdek, HbA1c darajalarining mikrovaskulyar (retinopatiya, nefropatiya, neyropatiya) hamda makrovaskulyar asoratlar xavfi bilan bog‘liqligi ko‘rib chiqiladi. Klinik amaliyotda HbA1c davolash strategiyasini tanlash, terapiya samaradorligini monitoring qilish va individual maqsadlarni belgilashda muhim ko‘rsatkich ekani asoslanadi. Maqola diabet turiga, bemor yoshi va komorbid holatlarga mos maqsadli diapazonlarni tanlash zaruratini ta’kidlaydi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, HbA1c ni muntazam nazorat qilish glyukozani barqaror boshqarishga, dori dozasini optimallashtirishga va uzoq muddatli asoratlar xavfini kamaytirishga xizmat qiladi.