MAKTABGACHA YOSHDAGI RINOLALIYALI BOLALARNI URONAPLASTIKADAN KEYINGI KORREKSION ISHLAR - Majidova, Dilshoda (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada maktabgacha yoshdagi rinolaliyali bolalarda uranoplastikadan keyingi nutqni tiklash va rivojlantirish masalalari yoritiladi. Rinolaliyaning nutqiy xususiyatlari, tug‘ma tanglay nuqsonlarining ovoz, rezonans, artikulyatsiya hamda nutqiy nafasga ta’siri ilmiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Uranoplastikadan keyingi davrda olib boriladigan logopedik korreksion ishlarning mazmuni, bosqichlari va asosiy yo‘nalishlari keng yoritilib, ularning bolalar nutqining fonetik, fonematik va leksik-grammatik jihatlariga ta’siri asoslab beriladi. Korreksion jarayonning kompleks va tizimli tashkil etilishi nutqdagi nazallikni kamaytirish, to‘g‘ri artikulyatsiyani shakllantirish hamda muloqot imkoniyatlarini kengaytirishda muhim ahamiyat kasb etishi ta’kidlanadi.