INGLIZ TILINI XORIJIY TIL SIFATIDA O‘QITISHDA LUG‘ATLARDAN FOYDALANISHNI TAHLIL QILISH - Maxmudova, Zulfiya (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Mazkur maqolada ingliz tilini xorijiy til sifatida o‘qitish jarayonida lug‘atlardan foydalanishning nazariy va amaliy jihatlari keng qamrovda tahlil qilinadi. Maqolada lug‘atlarning turli turlari, ularning o‘quvchilarning lug‘at boyligini oshirishdagi roli va leksik kompetensiyani shakllantirishdagi ahamiyati batafsil yoritilgan. Shuningdek, an’anaviy bosma lug‘atlar va zamonaviy elektron lug‘atlarning ta’lim jarayonidagi samaradorligi solishtirilib, ularning o‘quv jarayonini boyitish va o‘quvchilarning mustaqil ta’lim olish ko‘nikmalarini rivojlantirishdagi roli ko‘rsatib berilgan. Maqolada lug‘atlardan maqsadli va kompleks foydalanishning ahamiyati alohida ta’kidlangan. Lug‘atni faqat tarjima vositasi sifatida qo‘llashdan ko‘ra, uning grammatik shakli, talaffuzi, uslubiy xususiyati va kontekstual qo‘llanilishini birgalikda o‘rgatish o‘quvchilarning leksik bilimlarini mustahkamlash, nutqiy faollikni oshirish va tilga bo‘lgan qiziqishini kuchaytirish imkonini beradi. Shu bilan birga, elektron lug‘atlar orqali so‘zlarni audio talaffuz bilan o‘rganish, sinonim va antonimlarni aniqlash va real nutqiy vaziyatlarda qo‘llash imkoniyatlari o‘quvchilarning mustaqil o‘rganish jarayonini samarali tashkil etishga yordam beradi. Maqola o‘qituvchilarga lug‘atlardan samarali foydalanish strategiyalarini ishlab chiqish, darslarda turli lug‘at turlarini integratsiya qilish va o‘quvchilarning leksik kompetensiyasini rivojlantirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi. Shu tarzda, lug‘atlardan maqsadli va tizimli foydalanish ingliz tilini xorijiy til sifatida o‘rganish jarayonining sifatini sezilarli darajada oshirishga xizmat qiladi.