BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING FAZOVIY TAFAKKURINI SHAKLLANTIRISHDA PSIXOFIZIOLOGIK VA PEDAGOGIK OMILLAR - Mamasaidova , Muhabbat (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarining fazoviy tafakkurini shakllantirishdagi psixofiziologik va pedagogik omillar tahlil qilinadi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, bolaning fazoviy tasavvurlari sensor-motor tajriba, markaziy asab tizimi rivoji, vizuo-motor ko‘nikmalar va kognitiv tayyorgarlik bilan chambarchas bog‘liq. Oilaviy muhit, sotsiomadaniy sharoit va interfaol ta’lim metodlari bolalarning makoniy idrokini rivojlantirishda muhim rol o‘ynaydi. Zamonaviy raqamli texnologiyalar va interfaol o‘yinlar fazoviy tafakkur imkoniyatlarini kengaytiradi. Fazoviy tafakkurning bolalarning kognitiv rivojlanishidagi o‘rni, uni rivojlantirishda interfaol ta’lim metodlari, amaliy mashg‘ulotlar hamda raqamli texnologiyalarning ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, oilaviy muhit va boy o‘yin vositalarining fazoviy tasavvurlarni rivojlantirishga ta’siri ko‘rsatib berilgan. Maqolada fazoviy tafakkurni shakllantirish jarayonini samarali tashkil etish bo‘yicha metodik tavsiyalar berilib, boshlang‘ich ta’lim amaliyoti uchun ilmiy-amaliy xulosalar keltirilgan.