DIPLOMATIK ATAMALAR VA MADANIY MANTIQ: KOGNITIV-PRAGMATIK SOLISHTIRISH - Abdug‘aniyev, Javohirmirzo (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2026)
Ushbu tadqiqot ingliz va o‘zbek tillarida diplomatik ma’no qanday qilib kognitiv-pragmatik tuzilmalar hamda filologik meros orqali kodlanishini, shuningdek, diplomatik diskursda qo‘llaniladigan atamalarning kognitiv va pragmatik xususiyatlari hamda ularning madaniy mantiq bilan uzviy bog‘liqligi tahlil qilinadi. 60 dan ortiq termin asosida semantik shaffoflik, modal ifodalash va leksik kelib chiqish solishtirilib, majburiyat, hokimiyat va noaniqlikni boshqarishdagi tizimli farqlar aniqlanadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘zbek diplomatik diskursi qat’iy va morfologik jihatdan asoslangan ifodalarga tayanadi, ingliz tili esa modal qatlamlash va talqin moslashuvchanligi orqali ishlaydi.