O‘ZBEKISTON SHAHAR EKOTURIZMIDA RAQAMLI EGIZAK TEXNOLOGIYALARNING IQTISODIY SALOHIYATI - Esonboyev, Baxodir (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada O‘zbekiston shaharlari ekoturizmida raqamli egizak (digital twin) texnologiyalarning iqtisodiy imkoniyatlari yoritilgan. Turizm infratuzilmasini virtual muhitda modellashtirish orqali ekologik va iqtisodiy samaradorlikni oshirish yo‘llari ko‘rib chiqilgan. Ayniqsa, turistik obyektlar va hududlar uchun raqamli nusxalar yaratish orqali xizmatlar sifatini yaxshilash, xarajatlarni optimallashtirish va sayyohlar tajribasini shaxsiylashtirish imkoniyati mavjudligi ta’kidlangan. Shuningdek, ushbu texnologiyaning ma’lumotlarga asoslangan boshqaruv, real vaqtli monitoring va prognozlash imkoniyatlari orqali ekoturizmda innovatsion yondashuvlarni amalga oshirish imkoniyatlari ko‘rib chiqiladi.