RAQAMLI TRANSFORMATSIYA SHAROITIDA MOSLASHUVCHAN MENEJMENT TIZIMINI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY VA AMALIY ASOSLARI - Sotvoldiyev, Mirzoxidjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada raqamli transformatsiya jarayonlari sharoitida tashkilotlarda moslashuvchan menejment tizimini shakllantirish zarurati, uning nazariy va amaliy yo‘nalishlari tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida zamonaviy menejment paradigmalari — xususan, Agile menejment, Lean menejment hamda Design Thinking — raqamli muhitga moslashuvchanlikni oshirish mexanizmlari sifatida ko‘rib chiqildi. Shu bilan birga, global raqamli transformatsiya bo‘yicha statistik ma’lumotlar keltiriladi: masalan, tashkilotlarning 61%i raqamli transformatsiyani strategik ustuvor yo‘nalish deb bilmoqda. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, raqamli texnologiyalarni joriy etish bilan bir qatorda inson resurslarini raqamli kompetensiyalar bilan ta’minlash menejment tizimining yuqori samaradorligiga erishishda asosiy omilga aylanmoqda. Masalan, Agile yondashuvini qo‘llagan tashkilotlar ma’lumotlarga ko‘ra mahsulot yetkazib berish va javob berish tezligini 25% gacha oshirgan. Shuningdek, Lean tamoyillarini raqamli jarayonlar bilan birlashtirish orqali jarayon samaradorligini 20-50% gacha oshirish, chiqindilarni 70% gacha kamaytirish mumkinligi aniqlangan. Maqolada O‘zbekistondagi korxonalar misolida moslashuvchan menejmentni shakllantirishning xususiyatlari ham o‘rganiladi.