JST TALABLARI ASOSIDA O‘ZBEKISTONDA MILLIY YAGONA DARCHA TIZIMINI JORIY ETISH: ISTIQBOLLAR VA IQTISODIY SAMARADORLIK - Toshpulatova , Malika (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqola O‘zbekiston hukumatining JSTga a’zo bo‘lish kun tartibini qo‘llab-quvvatlash uchun mo‘ljallangan tadqiqot loyihasining natijalariga asoslangan bo‘lib, u O‘zbekistonda savdo uchun samarali milliy yagona darchani ishlab chiqish bo‘yicha savdo manfaatdor tomonlarining pozitsiyasini taqdim etadi. JSTga a’zolik hisobotida ushbu mavzu bo‘yicha tan olingan xalqaro organlar tomonidan joriy etilgan standartlar va eng yaxshi amaliyotlar, jumladan, Jahon savdo tashkilotining Savdoni osonlashtirish to‘g‘risidagi bitimi (TFA) ko‘rib chiqildi. Bu, ehtimol, Savdoni osonlashtirish to‘g‘risidagi bitim (TFA) amalga oshirilganidan beri rivojlanayotgan savdo mamlakatining tadqiqotchisi tomonidan olib borilgan yagona oyna bo‘yicha birinchi tadqiqot bo‘lganligi sababli, tadqiqotning ayrim jihatlari ushbu kelishuvning kengroq global kontekstida dolzarb bo‘lib tuyuladi va ushbu maqolada aynan shu jihatlar muhokama qilinadi. Maqolada Milliy yagona darchani mamlakat iqtisodiyoti uchun zarurligi, eksport-import jarayonlarining tezlashuvi, shuningdek jarayonda vaqtni bir necha soat/kunga qisqartirish mumkinligi, hujjatlarni rasmiylashtiruv jarayonini elektronlashtirish, korrupsiyani olidini olish dastlabki tadqiqotdan olingan bir qator xulosalarni taqdim etadi. Shu bilan birga, barcha elektron tizimlar yagona integratsiyalashuviga erishilgan.