TA’LIM JARAYONIDA O‘QUVCHILARNING EKOLOGIK ONGINI MULTIPLATFORMA ASOSIDA RIVOJLANTIRISH METODIKASI - Najmetdinov , Ma’ruf (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Mazkur fundamental ilmiy tadqiqot maqolasi o‘quvchilarning ekologik ongi va madaniyatini shakllantirishda zamonaviy multiplatforma texnologiyalaridan foydalanish metodikasining nazariy-kontseptual asoslari, mazmuni va amaliy ahamiyatini chuqur tahlil etishga bag‘ishlangan. Ekologik inqirozlar va atrof-muhit muammolari global miqyosda dolzarb muammoga aylangan bir sharoitda, yosh avlodda ongli ravishda ekologik mas’uliyatni, atrof-muhitga ehtiyotkorona munosabatni rivojlantirish muhim pedagogik-psixologik vazifa hisoblanadi. Maqolada ekologik madaniyatning mohiyati, uni belgilovchi ijtimoiy-axloqiy omillar hamda taʼlim-tarbiya jarayonidagi fundamental o‘rni yoritilgan. Multiplatformali metodika – interaktiv simulyatsiyalar, virtual sayohatlar, mobil ekologik o‘yinlar, ijtimoiy tarmoqlardagi “yashil” tashabbuslar guruhlari kabi raqamli vositalar majmuini o‘z ichiga oladi. Ushbu metodika orqali o‘quvchilarning individual qiziqishlari inobatga olingan holda, ekologik bilim, atrof-muhitni asrashga bo‘lgan qat’iy ishonch va amaliy ekologik harakatlarning uchta asosiy elementi samarali shakllantirilishi mumkin. Tadqiqot natijalarida multiplatforma yondashuvining an’anaviy ta’lim usullariga nisbatan ekologik ongni oshirishdagi samaradorligi empirik tahlil qilingan va uning taʼlim amaliyotiga keng tatbiq etish boʻyicha ilmiy asoslangan tavsiyalar ilgari surilgan.