USLUB VA UNING ADABIYOTSHUNOSLIKDAGI O‘RNI - Jurayev , Umid (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada uslub tushunchasining mazmun-mohiyati, uning shakllanish jarayoni va adabiyotshunoslikdagi o‘rni keng tahlil qilinadi. Uslub badiiy asarning estetik qiymatini belgilovchi, muallifning dunyoqarashi, tafakkuri hamda individual mahoratini namoyon etuvchi eng muhim badiiy omil sifatida talqin etiladi. Muallif adabiy asar yaratilishida uslubning muhim estetik hamda individual belgi sifatidagi funksiyasini yoritadi. Maqolada adabiyotshunos olimlar –V. Vinogradov, I. Galperin, N. Mallayev, A. Rasulov kabi tadqiqotchilarning uslub haqidagi ilmiy qarashlari solishtirma tahlil asosida o‘rganilgan. Shuningdek, yozuvchi uslubining shakllanishida til vositalarining o‘rni, ularning ma’no va ifoda imkoniyatlari tahlil etilib, uslubning milliy adabiy jarayondagi ahamiyati yoritilgan. Muallif uslubni faqat til hodisasi emas, balki badiiy tafakkur mahsuli sifatida baholab, uning adabiyotshunoslikdagi o‘rganilish masalalariga yangicha yondashuv taklif etadi. Adabiyotshunos uslubining shakllanishida muhim bo‘lgan olim, tili, mahorat, tajriba, davr, iste’dod singari elementlarning ahamiyati xususida so‘z boradi. Maqolada badiiy matnning uslubiy xususiyatlarini aniqlash, ularni tahlil qilish metodlari ham ilmiy asosda yoritilgan.