SHAVKAT RAHMON SHE’RIYATIDA TOG‘ PEYZAJI - Jumanova , Shaxnozaxon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Ushbu maqolada o‘zbek she’riyatining yirik namoyandalaridan biri bo‘lmish Shavkat Rahmon ijodida tog‘ manzaralarining o‘ziga xos xususiyatlari, badiiy talqini tahlil etiladi. Shoirning poetik dunyoqarashida tog‘ obrazining ramziy-estetik ahamiyati, uning milliy ruh, tabiat va inson qalbi uyg‘unligini ifodalashdagi o‘rni yoritilgan. Tog‘ peyzajining turli poetik vositalar orqali gavdalantirilishi, shuningdek, lirikaning ruhiy-falsafiy qatlamlarini boyitishdagi ahamiyati ilmiy asosda izohlangan. Maqolada shoirning ayrim she’rlari misolida tog‘ obrazining ruhiy kechinmalar bilan uyg‘unlashuvi hamda estetik talqin xususiyatlari ochib beriladi.