CB-DOCK 2 DASTURIDA 4-((2-FTORFENOKSI)METIL)-1-(4-NITROFENIL)-1H-1,2,3-TRIAZOLNI MOLEKULYAR DOKING QILISH - Mamajonov, Jasurbek Shuxratbekovich (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Mazkur tadqiqot ishida yangi sintez qilingan 4-((2-ftorfenoksi)metil)-1-(4-nitrofenil)-1H-1,2,3-triazol birikmasining biologik potensiali kompleks nazariy usullar yordamida oʻrganilgan. Dastlab, PASS Online dasturidan foydalanib, qoʻzgʻatilgan birikmaning 10 dan ortiq potentsial farmakologik faollik turlari, jumladan, antikanser, antivirus va yalligʻlanishga qarshi faolliklar boʻyicha bashorat qilindi. Yuqori bashorat qilingan faolliklar asosida ushbu faolliklar bilan bogʻliq boʻlgan maqsadli oqsillar tanlab olindi. Keyingi bosqichda tanlangan har bir oqsil bilan ligand oʻrtasidagi oʻzaro taʼsir CB-DOCK 2 dasturi yordamida molekulyar docking usulida tahli1 qilindi. Docking natijalari asosida ligandning har bir oqsilga bogʻlanish affinligi (bogʻlanish energiyasi), bogʻlanish joyidagi konformatsion oʻzgarishlar va oʻzaro taʼsir qiluvchi aminokislota qoldiqlari aniqlandi. Tadqiqot natijalari nazariy jihatdan koʻrib chiqilgan birikmaning tanlangan patogenetik maqsadli oqsillar, ayniqsa, onkologik markazlar bilan yuqori affinlikda oʻzaro taʼsirlanishi mumkinligini koʻrsatdi, bu esa uni qiziqarli farmakologik nomzod sifatida tasdiqlaydi va keyingi eksperimental tekshirishlar uchun asos yaratadi.