BOLALAR TAFAKKURINI RIVOJLANTIRISHDA AYRIM DIDAKTIK O‘YINLARNING AHAMIYATI - Eraliyeva, Zamira (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2025)
Maqolada O‘zbekiston Respublikasi Maktabgacha va maktab ta’limi xuzuridagi maktabgacha ta’lim agentligining 2023 yil 28 avgustdagi 99-sonli buyrug‘ining 2 yo‘nalishi yani davlatimiz tomonidan berilgan metodik qo‘llanmalar didaktik va rivojlantiruvchi o‘yinlardan to‘g‘ri va oqilona qo‘llay olishga qaratilgan. Didaktik o‘yinlar haqida malumotlar, didaktik o‘yinlar orqali bolalarda topqirlik, hushyorlik, hozirjavoblik, diqqatini yig‘ishga o‘z fikrini bildira olishga nutqining rivojlanishdagi ahamiyatlari haqida yoritilgan. Chunki o‘sib kelayotgan yosh avlod komil yetuk, mukammal shahs bo‘lib yetishida o‘yin faoliyatining o‘rni, maktabgacha yoshdagi bolalarga ularning yoshi va intilishiga qarab, faol va rivojlantiruvchi o‘yinlarni misol tariqasida keltirilgan. Adabiyotlar tahlilida К. D. Ushinskiy, Zoltan Dienes va Mariya Montessorilarning metodik ishlari haqida fikr bildirilgan. Talimiy, didaktik, umumrivojlantiruvchi o‘yinlardan namunalar keltirilgan va turli DMTT larda o‘tkazilgadagi bolalardagi o‘zgarishlar haqida natijalar qismida diagrammalarda ko‘rsatib berilgan.