IQTISODIY VA STATISTIK USULLARDAN FOYDALANGAN HOLDA AHOLI VA DEMOGRAFIK JARAYONLARNI TAHLIL QILISH - Siroj, Zarina (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Ushbu maqola iqtisodiy va statistik usullardan foydalangan holda aholi va demografik jarayonlarni tahlil qilishni muhokama qilishga bag’ishlanadi. Demografik jarayonlar jamiyat hayotining turli jabhalari uchun, tug‘ilish va o‘lim darajasidan tortib, aholining migratsiya va yosh tarkibigacha katta ahamiyatga ega. Maqolada demografik ko’rsatkichlar va iqtisodiy omillar o’rtasidagi bog’liqlik o’rganilgan, shuningdek, aholi soni, uning tuzilishi va dinamikasidagi o’zgarishlar tendentsiyalari aniqlangan. Shuningdek, iqtisodiyotdagi demografik jarayonlarni bashorat qilish va aniqlash uchun demografik ma’lumotlarni tahlil qilish usullari muhokama qilinadi. Olingan natijalar milliy iqtisodiyot va ijtimoiy siyosatni rivojlantirish strategiyalarini ishlab chiqishda foydali bo’lishi mumkin.