O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASINING AHOLINI DAROMADLARINI OSHIRISHDA FOND BOZORINI O‘RNI - Nusratullayev, Burxonjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Qimmatli qog‘ozlar bozori iqtisodiy o‘sishni ta’minlash va individual daromadlarni oshirishda hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Investitsiyalar va kapitalni to‘plash uchun platformani taqdim etish orqali u shaxslarga boylik yaratishda ishtirok etish imkoniyatini yaratadi. Qimmatli qog‘ozlar bozori investorlarni kengaytirish uchun mablag‘ izlayotgan korxonalar bilan bog‘lash orqali resurslarni samarali taqsimlashga yordam beradi, bu esa iqtisodiy rivojlanish va ish o‘rinlarini yaratishga olib keladi. Bundan tashqari, fond bozoriga investitsiyalar jismoniy shaxslar uchun daromad oqimlarini diversifikatsiya qilish, uzoq muddatli boylik yaratish va inflyatsiyadan himoya qilish uchun ishonchli yo‘l bo‘lib xizmat qiladi. Moliyaviy savodxonlikning oshishi va birja savdo maydonchalariga kirish imkoniyati yanada demokratlashtirilgan ishtirokga ega bo‘lib, hatto kichik investorlarga ham foyda olish imkonini beradi. Daromadlarning o‘sishi potentsiali muhim bo‘lsa-da, bozorning o‘zgaruvchanligi, spekulyativ savdo va investitsiya strategiyalari to‘g‘risida bilimlarning yetishmasligi kabi xavflarni boshqarish kerak. Siyosatchilar va moliya institutlari bozor barqarorligini ta’minlash va investorlar manfaatlarini himoya qilishda hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Ushbu mavhum fond bozorining shaxslarni moliyaviy jihatdan kuchaytirish va makroiqtisodiy taraqqiyotga erishish uchun ikki tomonlama potentsialini ta’kidlab, inklyuziv, shaffof va yaxshi tartibga solinadigan bozor ekotizimiga ehtiyoj borligini ta’kidlaydi.