TEXNOLOGIK INNOVATSIYALARNING JAHON MOLIYA BOZORINING RIVOJLANISHIGA TA’SIRI - Akabirxodjayeva, Dilfuza; Abdullayev, Axrorjon (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Bugungi kunda xalqaro moliya bozorlari nafaqat global iqtisodiy o‘sishning katalizatoriga, balki oldindan aytib bo‘lmaydigan muammolar va imkoniyatlar spektriga ham aylanib bormoqda. Texnologik inqiloblarning mavjudligi har doim moliya sektorining rivojlanishini belgilab berdi va ta’sir qildi, uning yangi sharoit va o‘zgarishlarga moslashish qobiliyatini belgilab berdi. Bugungi kunda zamonaviy innovatsiyalar orasida texnologik taraqqiyot xalqaro moliya bozorlaridagi transformatsion o‘zgarishlarda markaziy o‘rin tutadi, samaradorlik va innovatsion yechimlar uchun imkoniyatlar yaratadi. Tadqiqot maqsadi xalqaro moliya bozorining rivojlanishi sharoitida texnologik innovatsiyalarning jahon moliya tizimiga ta’sirining nazariy, kontseptual va amaliy asoslarini aniqlashdan iborat. Ushbu maqsadga erishish uchun tadqiqotda “texnologik innovatsiyalar” va “xalqaro moliya bozori” tushunchalarining mohiyati aniqlanadi, zamonaviy texnologik innovatsiyalarning asosiy turlari tizimlashtiriladi. Tadqiqot xalqaro moliya bozoridagi texnologik innovatsiyalarning zamonaviy turlarini (blokcheyn texnologiyalari, fintech platformalarining sun’iy intellekti, elektron pul va raqamli valyutalar, kraudfanding va PR loyihalari) aniqlashni o‘z ichiga oladi. Tadqiqotda xalqaro moliya bozorida texnologik innovatsiyalarning rivojlanish va shakllanish bosqichlari, shuningdek, moliya bozorida zamonaviy texnologik innovatsiyalarning rivojlanishini baholash, shu jumladan kelajak uchun prognozlar bo‘yicha mualliflarning o‘z nuqtai nazari taklif etiladi.