XORIJIY TO‘G‘RIDAN TO‘G‘RI INVESTITISIYALAR BILAN BOG‘LIQ MUAMMOLAR TAHLILI - Solixo‘jayev, Saidxo‘ja (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Mamlakatimiz 2019-yildagi pandemiyada investitsiya salohiyati sezilarli darajada tushib ketdi. Shunga qaramay prezidentimizning xususiylashtirishdagi qonunlariga ko‘ra ko‘plab investitsiyaviy loyihalar amalga oshirildi. Shu jumladan energetika, neft va gaz ishlab chiqarish, telekommunikatsiya, transport va qishloq xo‘jaligi va boshqa sohalarga ko‘plab to‘g‘ridan-to‘g‘ri investitsiyalar amalga oshirildi. Biz ushbu tadqiqotimizda mamlaktimizga kiritilayotgan xorijiy investitisiyalar bilan bog‘liq muammolar tahlilini ko‘rib chiqamiz. Va to‘g‘ridan-to‘g‘ri investitsiyalarni jalb qiluvchi omillar haqida ham muhokamalrni amalga oshiramiz. Yurtimizda chet-el investorlariga yaratilayotgan soliq imtiyozlari va ularga beriladigon boshqa imtiyozlar ularni jalb qilishda qay darajada o’z ta’sirini o’tkazayotganini ko’rib chiqamiz. Aholi daromadlari, YaIMning o‘sishi, ishsizlik darajasiga qay darajada o‘z ta’sirini o‘zkazmoqda shu bo‘yicha tadqiqotimizni amalga oshirdik. Asosiy iqtisodiy ko‘rsatkichlardan biri YaIMning o‘sish suratiga qanchalar ta’sir ko‘rsatkani biz yana ham chuqurroq o‘rganib chiqamiz. Biz yana Yaponiya tajribasiga asosan Yaponiya davlatida investitsiyalar (FDI) bilan bog‘liq mammolarni hal qilishda qanday usul va metodlardan foydalanganini tahlilini ko‘rib chiqamiz va bu o‘rganishlar davomida olingan tajribalarimizni mamlaktimizda qo‘llasak investitsiya (FDI) bilan bog‘liq muammolarni hal qilishda qanchalik samara berishini ko‘rib chiqamiz.