INDEN MODDASINING PIROLIZ MOYI TARKIBIDAN AJRATISH USULI HAMDA FIZIK – KIMYOVIY TAHLILI - Saidobbozov, Saidmansur Shamshidinovich; Razzokov, Nabijon Alijonovich (QO‘QON UNIVERSITETI XABARNOMASI, 2024)
Barqarorlik tamoyillarini hisobga olgan holda, bu maqola Ustyurt gaz-kimyo majmuasining murakkab qo‘shimcha mahsuloti bo‘lgan piroliz neftidan indenni olish va uni yangi kationitga aylantirishni o‘rganib, kimyo muhandisligi va materialshunoslikdagi barqaror yondashuvlarni yoritadi. xromato-mass-spektrometriya va Furye-transformatsiya infraqizil spektroskopiya (FT-IR) kabi ilg‘or analitik usullardan foydalangan holda, inden samarali ravishda ajratildi va tavsiflandi. Ekstraksiya qilingan inden 117,0 molekulyar massada (m/z) asosiy ion cho‘qqisini ko‘rsatdi, bu uning tozaligi va keyingi qo‘llash imkoniyatlarini tasdiqladi. Tadqiqot nafaqat yuqori qimmatli kimyoviy mahsulotlarni ishlab chiqarish uchun balki qimmatli xom ashyo sifatida piroliz moyining salohiyatini namoyish etadi, balki sanoatning qo‘shimcha mahsulotlaridan yangi farmasevtika saoati uchun asos bo‘la oladigan ayrim moddalarni ajratib olish hamda ular asosida dori vositalarini ishlab chiqishga ham yordam beradi.